mandag den 10. december 2012

Mørkeleg

Der er ikke dårlige undskyldninger nok, der kan forklare hvorfor der har været så stille på bloggen så længe - MEN nu er jeg her!
Denne gang skal det handle om aften og nattefotografering. For man kan sagtens fotografere selv om det er mørkt.

Fotografi betyder " at tegne med lys", uden lys intet fotografi - MEN selv om det virker mørkt - ja nærmest sort udenfor, så kan du altid finde en eller anden form for lyskilde.
I byen er det ikke så svært, gadelygter, lys fra husene, biler osv. - giver rig mulighed for at lege med lys. Nogle gange kan der næsten være for meget ( lysforurening)

Der ude, hvor det bliver rigtig mørkt - altså langt fra civilisationen ( hvis man altså kan finde noget her i Danmark, der ligger så langt væk) kan du benytte dig af stjernerne og månen.

Det hele handler blot om at have så lang en lukkertid som muligt.

For at have held med din aften og nattefotografering er der nogle ting du skal være opmærksom på.
  1. Lang lukkertid betyder at du ikke kan holde kameraet i hånden - så et stativ er et MUST! Stativet skal være kraftigt sådan at det ikke står og ryster i den mindste smule vind.
  2. Det nytter ikke noget at skrue for langt op i iso ( kameraets lysfølsomhed) - jeg højere iso jo mere støj kommer der på billederne - så starte med 100 iso og indstil så blænde og lukkertid.
  3. Hav en lommelygte eller endnu bedre en pandelampe med - så du kan se når du skal justere dine knapper.
  4. Brug selvudløser eller endnu bedre en tråduløser/fjernudløser - ved lukkertider over 30 sek. kan du med fordel slå spejlet i kameraet op ( forudsat at du har spejlrefleks)
  5. Stil manuelt skarp  - autofokus duer ikke om aftenen.
bl. 11 og  0,6 sek.
 Her er der masser af lys - jeg ville gerne have en stjerneeffekt på gadelysene så hvis du gerne vil prøve det så skal du bruge en bl. på mellem 8 og 16 - og så finde den lukkertid, der passer.

bl. 16 og 32 sek.
 Biler der kører på vejen kan give nogle sjove fartstriber når man bruger lang lukkertid.
bl. 8 og 1. sek.
Landskaber og bygninger kan bliver superflotte når man fotograferer i "Den blå time" - altså den halvetime fra solen er gået ned i horisonten og til der er helt mørkt.

bl. 11 og 6 sek.


Og så er der alle de billeder man kan tage væk fra byens lysforurening - dem må I vente med til jeg har været langt ude i skoven.


Kan du ikke vente med at lære mere om aften og nattefotografering så har du muligheden for at tilmelde dig kurset : Kreativ leg med lys – onsdag den 27-2-13 fra 18.00 til 21.45 hos FOF i Randers - her http://www.fof.dk/Kurser.aspx?enhed=13&menu=26&kursus=310509#310509

eller hos FOF Djursland hvor vi tager på tur ud i mørket. Det bliver sandsynligvis ved Kalø Slotsruin.
http://www.fof.dk/Kurser.aspx?enhed=8&menu=10&kursus=36641#36641





Kender du andre fotointeresserede, der kunne tænke sig at følge bloggen eller deltage på et af kuserne så del endelig bloggen.

"Gå mod mørket" og god fornøjelse ude i natten.


fredag den 3. august 2012

Historien bag billedet - 2

Da jeg var i Uganda her i Januar, fik jeg taget en mængde billeder, som jeg har brugt rigtig lang tid på at kigge igennem, nogle af dem har en helt speciel historie bag sig og dem vil jeg gerne dele med jer her.

"United We Stand Divided We Fall" opsummerer en af de mange udfordringer i Uganda. Med mere end 100 distrikter og mere end 10 etniske grupper med hver deres egent separate sprog,  er det  svært at stå sammen og bekæmpe fattigdom, dårlig uddannelse og korruption, som er blandt de største problemer, Uganda står over for.

 
på trods af en enorm indsats for at reducere fattigdommen i Uganda, er der stadig omkring 31% der lever under den internationale fattigdomsgrænse. De fleste af dem lever i landområderne som er hjemsted for mere end 85% af uganderne.
I de områder som f.eks. Arua hvor jeg var, er adgang til uddannelse, elektricitet, og handel dårlig eller ikke eksisterende. Blandt de fattigste i disse områder er kvinderne . Kvinderne arbejder i gennemsnit mere end 15 timer om dagen med landbrug, husholdningsarbejde og børnepasning. For supplere deres indkomst har mange kvinder i landdistrikterne engageret sig i små iværksætter aktiviteter såsom syning, kunsthåndværk, men på grund af mangel på elektricitet, er det svært at arbejde efter mørkets frembrud.
Mange af familierne i landdistrikerte kan ikke støtte deres børns skolegang, så mange af de unge piger dropper ud af skole for at hjælpe med husligt arbejde eller for at blive gift, så familien behøver at brødføde dem længere. Andre pige engagere sig i sexarbejde.
Mængden af ​​korruption i Uganda, som er en af ​​de mest korrupte landets verden, berøver mennesker i landdistrikterne håbet for en bedre fremtid. De er overbevist om, at regeringen kun hjælper sine egne klanmedlem først, og at de er dømt til at forblive i fattigdom, medmindre de står sammen mod deres udfordringer.


Et spædbarn sover trygt - idyllisk ser det ud.

Et spædbarn ligger trygt og sover, yndigt og idyllisk ser det ud når man går tæt på som her, men historien bliver straks en anden når man fotografere de omgivelser barnet ligger i.
Hvert 5 barn i Uganda får svære brandskader pga. af  nærkontakt med åben  ild i form af ildsteder som på det nedenstående billede, eller de små petroleumslamper som er en fast del af enhver Ugandisk husholdning. Et godt eksempel på hvordan det valg man gør som fotograf, kan manipulere med den opfattelse modtageren får af situationen - og så siger man at billeder ikke lyver...

Et lille barn står og kigger på de voksne. Barnets struttende mave fortæller ikke at barnet lige har spist sig mæt - tværtimod, så skyldes den struttende mave både fejl- og underernæring.
Det er ikke som her i Europa, hvor vi spiser for at undgå at blive sultne, nej I Uganda spiser de for at undgå at sulte.

Uddannelse er vigtig, men tjek lige den tavle. På trods af yderst ringe skoler så sidder der altså 70 glade børn i dette klasseværelse - det er et privilegie at få lov til at gå i skole.
Og så glad og forventningsfuld ser man ud når der er et gratis skolehæfte i vente.

tirsdag den 17. april 2012

Levitation photography - hvad pokker er det?

For ca. 2 år siden startede den japanske fotograf Natsumi Hayashi med at tage billeder af sig selv nærmest svævende i luften og hun har siden inspireret mange fotografer både professionelle og amatører til at gøre hende kunsten efter.

Jeg blev også inspireret og har forsøgt mig med levitations fotografering. Jeg har både brugt modeller, familiemedlemmer og  mig selv som model, hvilket et den ultimative prøvelse for det kræver timing, tålmodighed og kropsbevidsthed at få det perfekte skud i kassen. Jeg synes endnu ikke at jeg har fået det perfekte selvportræt - jeg synes det er sjovere at "hundse" rundt med andre. Man er jo heller ikke pur-ung mere ;)


Teknikken går ud på at man hopper op i luften og får timet eksponeringen så man fanges i luften på det helt rigtige tidspunkt. Det kræver hurtig lukkertid min. 1/500 sek. og god kondition for man skal hoppe mange gange for at få det bedste skud i kassen. Natsumi fortæller at hun nogen gange har måttet hoppe op til 300 gang før hun var tilfreds med resultatet - Så behøver man vist ikke at gå i fitnesscenter ;-)

Der ud over er kropsbevidsthed også en god ting, da man skal have styr på arme og ben - så det ser ud som man IKKE hopper. Normalt vil man trække armene op og løfte hovedet når man hopper, men den går ikke her.

Andre former for levitations fotos snyder ved at lave to billeder: et hvor modellen/modellerne er stablet op op noget f.eks. en stol og  et hvor både de og stolen er fjernet - resten bliver ordnet i photoshop. Det kan der også komme mange smukke billeder ud af, men jeg synes personligt at udfordringen er større og resultatet sjovere hvis man kan gøre det i et skud. Men bedøm selv.

Alle nedenstående fotos er lavett som one-shot photos og dermed ikke billedemanipulerede. 










Hvis du har lyst til at se "mesteren" Natsumi Hayashi's billeder så tag og kig her: http://yowayowacamera.com/ det er ren poesi. Du kan også ser flere levitationsbilleder her: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150349282561008.341952.21219996007&type=3

torsdag den 23. februar 2012

Så er der serveret

Nettet vrimler med hjemmesider hvor du kan finde diverse madopskrifter, en hver restaurant, pizzarestaurant og grillbar med respekt for sig selv har en hjemmeside med billeder af deres produkter


Desværre er det alt for ofte billeder, de selv lige har ”snuppet” og resultatet er også der efter: under eller overbelyste billeder, der enten er misfarvede fordi farvetemeperaturen er indstillet forkert eller også er kameraet blitz fyret af så udstrykket bliver hårdt og alt andet end det lækre og indbydende billede som, jeg er sikker på, var hensigten at det skulle være.



I sådanne tilfælde er det min overbevisning at man hellere skal lade være med at fotografere maden ELLER naturligvis få fat i en fotograf, der kan kunsten at fotografere mad – for det ER en kunstart i sig selv, at få maden tilberedt tilstrækkeligt så den ser færdig ud og ikke er blevet alt for udkogt eller at grøntsagerne har mistet farve – det kan de fleste kokke finde ud af og nogle af dem er oven i købet så gode til det at de kan tage ud som foodstylister. JA, det er et job man kan have – for det kræver kendskab til hvordan man tilbereder mad, finde de flotteste ingredienser og have et æstetisk øje og fornemmelse for hvad der gør sig godt på et billede.



Et par eksempler på at det kan være en god ide´at holde regi og tallerken helt simpel og hvid, så maden rigtig får lov at træde frem.








I visse tilfælde kan jeg godt selv klare tilberedningen og stylingen, når der ikke er alt for mange optagelser, men det er en stor fornøjelse at arbejde sammen med kokke eller foodstylister, der kan sit kram – det giver nemlig mig tid til at tænke på en anden vigtig del af madfotograferingen: nemlig lyslægningen og selve iscenesættelsen (udvalget af regi) som er lige så vigtig en del for at det færdige billede skal være lækkert og indbydende at se på. Kan jeg få folks tænder til at løbe i vand – så ved jeg at jeg har gjort det godt.


Simpelt, blødt dagslys er absolut mit foretrukne lys – men nogle gange må man ”nøjes” med kunstigt lys og så gælder det om at få lyset til ikke at være for hårdt eller at det misfarver maden, men det kan sagtens lade sig gøre år man ved hvad man har med at gøre.




Dette foto er taget udendørs med sollys og rigelig med opblødning så der ikke er nogen sort og tunge skygger.





Næsten som det kunne se ud der hjemme, hvis man havde sat gryderne på bordet. Hverdags mad bliver mere lækkert, hvis det styles og fotograferes rigtigt.




Et eksempel på hvordan en detalje kan være "prikken over i'et" - forestil dig at timianen og skeen er væk.



Jeg plejer at joke med at jeg kan bruge timer på at flytte rundt på en ært – det er selvfølgelig vildt overdrevet, men der et gran af sandhed i det, da det ofte er detaljerne, som er afgørende for om billedet er godt eller fremragende – så det kan nogle gange være den grønne ært, et peberkorn eller et grønt blad, der bliver ”prikken over I’et”.


Bon Appetit