mandag den 10. december 2012

Mørkeleg

Der er ikke dårlige undskyldninger nok, der kan forklare hvorfor der har været så stille på bloggen så længe - MEN nu er jeg her!
Denne gang skal det handle om aften og nattefotografering. For man kan sagtens fotografere selv om det er mørkt.

Fotografi betyder " at tegne med lys", uden lys intet fotografi - MEN selv om det virker mørkt - ja nærmest sort udenfor, så kan du altid finde en eller anden form for lyskilde.
I byen er det ikke så svært, gadelygter, lys fra husene, biler osv. - giver rig mulighed for at lege med lys. Nogle gange kan der næsten være for meget ( lysforurening)

Der ude, hvor det bliver rigtig mørkt - altså langt fra civilisationen ( hvis man altså kan finde noget her i Danmark, der ligger så langt væk) kan du benytte dig af stjernerne og månen.

Det hele handler blot om at have så lang en lukkertid som muligt.

For at have held med din aften og nattefotografering er der nogle ting du skal være opmærksom på.
  1. Lang lukkertid betyder at du ikke kan holde kameraet i hånden - så et stativ er et MUST! Stativet skal være kraftigt sådan at det ikke står og ryster i den mindste smule vind.
  2. Det nytter ikke noget at skrue for langt op i iso ( kameraets lysfølsomhed) - jeg højere iso jo mere støj kommer der på billederne - så starte med 100 iso og indstil så blænde og lukkertid.
  3. Hav en lommelygte eller endnu bedre en pandelampe med - så du kan se når du skal justere dine knapper.
  4. Brug selvudløser eller endnu bedre en tråduløser/fjernudløser - ved lukkertider over 30 sek. kan du med fordel slå spejlet i kameraet op ( forudsat at du har spejlrefleks)
  5. Stil manuelt skarp  - autofokus duer ikke om aftenen.
bl. 11 og  0,6 sek.
 Her er der masser af lys - jeg ville gerne have en stjerneeffekt på gadelysene så hvis du gerne vil prøve det så skal du bruge en bl. på mellem 8 og 16 - og så finde den lukkertid, der passer.

bl. 16 og 32 sek.
 Biler der kører på vejen kan give nogle sjove fartstriber når man bruger lang lukkertid.
bl. 8 og 1. sek.
Landskaber og bygninger kan bliver superflotte når man fotograferer i "Den blå time" - altså den halvetime fra solen er gået ned i horisonten og til der er helt mørkt.

bl. 11 og 6 sek.


Og så er der alle de billeder man kan tage væk fra byens lysforurening - dem må I vente med til jeg har været langt ude i skoven.


Kan du ikke vente med at lære mere om aften og nattefotografering så har du muligheden for at tilmelde dig kurset : Kreativ leg med lys – onsdag den 27-2-13 fra 18.00 til 21.45 hos FOF i Randers - her http://www.fof.dk/Kurser.aspx?enhed=13&menu=26&kursus=310509#310509

eller hos FOF Djursland hvor vi tager på tur ud i mørket. Det bliver sandsynligvis ved Kalø Slotsruin.
http://www.fof.dk/Kurser.aspx?enhed=8&menu=10&kursus=36641#36641





Kender du andre fotointeresserede, der kunne tænke sig at følge bloggen eller deltage på et af kuserne så del endelig bloggen.

"Gå mod mørket" og god fornøjelse ude i natten.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar